Terminál Színházművészeti Program vidéki iskolákban
There are no translations available.

 

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) támogatásával indítottuk el 2013 szeptemberétől a Terminál Színházművészeti Programunkat, amelynek keretén belül a 2013/2014-es tanév során 12 hátrányos helyzetű település iskoláinak és óvodáinak közel 400 tanulója vesz részt komplex színházi nevelési foglalkozásokon.

A program arról szól, hogy miként befolyásolja a gyerekek mindennapi életét, kreativitását, koncentrációs képességét, tanulmányi eredményeit, ha heti rendszerességgel művészetpedagógiai programon vesznek részt? Vagyis a projekt célja olyan tartalmas tanórán kívüli tevékenység megszervezése, mely a szabadidő kulturált eltöltésén túl a tehetséggondozás alapjait is megteremti, lehetőséget nyújtva a gyermekekben rejlő potenciál felfedezésére. Programunk fókuszában 12 vidéki, borsodi és szabolcsi általános iskola és óvoda diákjainak képességfejlesztése áll. Mindezt három formában kívánjuk elérni: szakkörökön, versenyeken és tantermi előadásokon keresztül. Az együttműködések formájában szervezett vagy megvalósított szakkörök, versenyek és előadások célja, hogy fejlesszük a gyerekek gondolkodását, kifejezőkészségét, kreativitását. Az általános iskolás tanulók a szakmai megvalósítók által összeállított program szerint, hétről hétre jövőből érkező kutatóknak segítenek egy, különböző témaköröket - így például lakóhely, család, munka - felölelő szubjektív lexikon összeállításában. Az óvodások diafilmek feldolgozásán keresztül, játékos formában foglalkoznak ugyanezekkel a témákkal. Minden szakkör egy helyi pedagógus vezetésével valósul meg. Hiszen projektünk célja a gyerekek edukációja mellett a pedagógusok képességének fejlesztése is. Olyan nem hagyományos pedagógiai, nevelési módszerekkel, gondolkodásmódokkal szeretnénk megismertetni a programban résztvevő tanárokat, melyek gyakorlására esetleg a tanórákon is lesz lehetőség, ezáltal segítve az adott intézményben folyó oktatás minőségének javítását. A szakkörök és a versenyek mellett az érintett települések diákjai a MU Színház osztálytermi előadásain, egy a Káva-MU együttműködésében készült színházi nevelési előadáson, és a Tünet Együttes óvodás közönségnek készült interaktív mesejátékán is részt vesznek a MU Színházzal kötött együttműködésünk révén. A program közvetlen haszna tehát a nevelés mellett, hogy a diákok a megszokott kommunikációs forma helyett interaktív színházi játék keretében szólalnak meg, fejezik ki véleményüket, aktivizálják magukat egy közösségben, osztályban. Ezáltal egy olyan fórum válik számukra elérhetővé, amelyben a szabad véleménynyilvánítást, az önkifejezést, egymás megismerését gyakorolhatják. A programban összesen 288 szakkör, 36 tantermi előadás és 24 verseny lebonyolítását, megszervezését vállaltuk.

 

 

2014. február 28-ig a következő szakmai tevékenységek valósultak meg:

219 szakkör

12 verseny

22 előadás

 

2014.március 1-2014. június 30-ig a következő szakmai tevékenységek fognak megvalósulni:

69 szakkör

12 verseny

14 előadás

 

A programban résztvevő iskolák:

 

Weöres Sándor Általános Iskola, Arnót

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Emőd (alsó tagozat)

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Emőd (felső tagozat)

Mátyás Király Katolikus Általános Iskola, Hernádkak

Hernádnémeti Református Általános, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola

Máriapócsi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola

Tiszalúci Arany János Általános Iskola

Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola

Tokai óvoda

Hernádnémeti Református Általános, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola Kossuth Lajos Tagiskolája, Újcsanálos

Hernádnémeti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde Szeretetkuckó Napközi Otthonos Óvodája és Bölcsődéje, Újcsanálos

 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

 Zárul a „Terminál Színházművészeti Program”

 

 

Az Európai Unió az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 29 819 972 Ft,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Terminál a Mozgásművészetek Oktatásáért Alapítvány TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0338 „Terminál Színházművészeti Program” című projektjét, mely 2013. június 30-án indult és 2014. június 29. zárul.

Az egyéves projekt során óvodás és általános iskolás gyerekek olyan szórakoztató, tudással és élményekkel teli interaktív tanórán kívüli elfoglaltságokon bontakoztathatták ki és fejleszthették tehetségüket, mint művészeti heti szakkörök, versenyek, valamint 36 komplex színházi nevelési foglalkozáson is részt vehettek. A tevékenységek megvalósítása tizenkét Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézményben zajlott főként hátrányos helyzetű gyermekek bevonásával.

Mind a heti szakkörök, mind a művészeti versenyek fő profilja a színházművészet és az abban rejlő pedagógiai-nevelési módszerek alkalmazása volt. Továbbá az eredményesség és a sokszínűség érdekében a kézművesség, a képzőművészet és a mozgásművészet eszközei is helyet kaptak. A tevékenységek számos intenzív és minőségi elfoglaltságot nyújtottak a résztvevők számára a saját kezűleg készített tárgyaktól a játékos feladatmegoldáson keresztül egészen a diafilmek feldolgozásáig. A MU Színház, a Káva Kulturális Műhely, valamint a Tünet Együttes produkcióinak köszönhetően a komplex színházi nevelési foglalkozások alkalmával a gyerekek közvetlen közelről élhették át az interaktív színház élményét.

A projekt, illetve az annak keretében megrendezett tevékenységek során a partnerintézmények növendékei magas szintű fejlődésen mehettek keresztül: fejlődhettek kommunikációs képességeik, javulhatott szín-, forma, és térérzékelésük, kreativitásuk, ízlésviláguk. Mindemellett megtanultak értelmezni és kezelni olyan fogalmakat, mint a család, a barátság, a hatalom, az erőszak vagy a szeretet, továbbá megtapasztalhatták az egyéni véleménynyilvánítás eszközeit és fontosságát, valamint finomodhatott érzelmi intelligenciájuk és szociális érzékenységük is.

Az Alapítvány a projektzárás után sem hagy fel nevelő-fejlesztő munkájával. Továbbra is együttműködik partnerintézményeivel, illetve új kapcsolatok kialakításával törekszik arra, hogy a projekt során alkalmazott értékek és módszerek minél több gyermekhez juthassanak el.

 

 

 

Hódmezővásárhely, 2014. június 27.

 

 

 

Bővebb információ:

Terminál a Mozgásművészetek

Oktatásáért Alapítvány

6800 Hódmezővásárhely, Garzó Imre u. 9.

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2005 - 2019 MUTERMINAL. Powered by ICD 2000 Kft.
Hungarian (formal)English (United Kingdom)