Vida Virág - Régi táncok új színekkel (IV. évad - A)
There are no translations available.

 

A MU Terminál most bemutatkozó negyedik évfolyama nem sok kivetnivalót hagy maga után. Eltekintve a kisebb hibáktól, összeszedett, koncentrált előadásokat láthattunk az esten. A dicséret azonban nemcsak a táncosoknak szól, hanem a két koreográfusnak is, akik a kezdetektől elkötelezett alkotói a kortárs projektnek.

Fejes Ádám, a Terminál szülőatyja a korábbi négyfős Nyomás alatt című koreográfiáját most nyolc táncosra 'hangszelte'. Fodor Zoltán pedig a tömeg homogén mozgatására helyezte a hangsúlyt a Melange-ban.

A Melange letisztult, követhető jelenetekből álló koreográfia. Fodor Zoltán megbízható minőségű, színvonalában nem ingadozó, klasszikus koreográfiát szánt a negyedik évfolyam kezdői részére. Ez a letisztultság azonban kissé hideggé-rideggé vált a színpadon - és elidegenített, s a lányok kék ruhái és a fehér fények csak tovább fokozták e hatást. Talán szándékoltan - így nagyobb volt a kontraszt a következő előadással.

Fejes Ádám felvillantotta ironikus oldalát és megmutatta: létezik kortárs humor. Az arányt éppen jól találta el, így nem csapott át ízléstelen hatásvadászattá a merész férfi-csoporttánc és a zárójelenet sem. Az előadás egészét diszkréten áthatotta a latin-amerikai tangók fülledt levegője, teret engedve a fiatal táncosokból előhívott ösztönös partneri megnyilvánulásoknak is. A kortárs mozdulatokban oly határozottan és biztosan mozgó táncosok bájosan szemérmesen viselkedtek - talán korukból adódóan - a kihívónak szánt jelenetekben. A meleg színekben pompázó, ötletesen összeválogatott jelmezek, az ezeket szervesen kiegészítő világítással és a megszokott Fejes-mozgásnyelvvel egységes miliőt alkottak a színpadon.

A MU Terminál 2005 óta a magyar oktatási rendszerben szinte még ismeretlen alternatív programot valósít meg. Az iskolarendszeren kívül eső egy éves munka célja és lényege a szakiskolákból ismeretlenül kikerülő fiatal, kortárs táncosok pályára való felkészítése, és azon való elindítása. Az ifjú táncosok - a valóshoz nagyon hasonló, ám védettséget jelentő, iskolaszerű közegben - szereznek új tapasztalatokat: műhelymunkákon, tréningeken, próbákon és bemutatókon keresztül; megtanulhatják a társulatban való működés legfontosabb szabályait.
A negyedik évfolyam jól összeválogatott csapat. Két táncos, Horváth Adrienn és Tuza Tamás második éve vesz részt ebben a projektben. Horváth Adrienn továbbra is pontos és magabiztos színpadi jelenlétével bizonyít, Tuza Tamás letisztultabb, nagy fejlődésen átment kortárs táncossá érett. Az újoncok között a lányok más karakterrel, de közel azonos szinten teljesítenek, a fiúk közül kiemelkedik Oláh László. A társulat közös teljesítménye ígéretes, de a szinkronitásbeli problémák még zavaróak.
A MU Terminál negyedik évfolyamának színpadra lépésével túljutottunk a bűvös harmadik éven, látjuk eredményét, fejlődését, s a fiatalokra gyakorolt motiváló hatását. Nincs Terminál-bemutató tömeg nélkül, és ez azt is jelenti, hogy a Terminál egy nem tervezett célt is teljesít: részt vállal a kortárs tánc újabb közönségének kinevelésében.

 

vida_virag_portre Szerző: Vida Virág

VIDA VIRÁG

Hatévesen megalkottam – idegorvos nagynéném anatómia könyve alapján – az első (házi) orvosi szaklapomat. Aztán belátva szakmai hiányosságaimat, havonta „megjelenő" családi lapot szerkesztettem. Alsó tagozatosként iskolai lapot indítottam. A középiskolában inkább a verseim érdekeltek. Az egyetem áttörést hozott: LÉK néven Irodalmi Önképzőkört alapítottam. Ötéves munkánkat – az általam szerkesztett – Megálló című antológiánk megjelenése koronázta meg. Az egyetem utolsó két évében a Bölcsésztudományi Kar lapjának (BeTűK) újságírója és kulturális szerkesztője voltam. Később a www.vagy.hu internetes portál Kultúrkraft rovatában jelent meg néhány írásom. 2003-ban magyar szakon végeztem, művészettörténet kiegészítő diplomával. 2005 tavaszán indultam a Színház kritikaírói pályázatán. Ugyanabban az évben a lap külső munkatársa lettem. Jelenleg a debreceni KFRTKF tánc- és drámapedagógus, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc-pedagógus szakán tanulok.

 

 
Copyright © 2005 - 2019 MUTERMINAL. Powered by ICD 2000 Kft.
Hungarian (formal)English (United Kingdom)